Biografie Lopes Cardozo


Mishaël Abia Lopes Cardozo werd geboren op 1 september 1972 in Laren (NH)
Op 8 jarige leeftijd stuurde zijn vader hem naar zijn eerste karate les, dit was zijn eerste aanraking met een Aziatische vechtsport.
Tijdens de middelbare school vergrootte hij zijn kennis door, verschillende vechtscholen te bezoeken en andere vechtsporten te beoefenen. (jiu jitsu, kendo en schermen)
Op 17 jarige leeftijd gaf hij zelfverdediginglessen op diverse middelbare scholen.
Ook starte hij rond die tijd met zijn eerste weerbaarheidstrainingen voor vrouwen.

Rechts: Mishaël in Canada waar hij les gaf naast bekendheden uit de Hollywood scene


Rond zijn twintigste levensjaar ging hij naar de kunstacademie.
Hij heeft een jaar gestudeerd aan ‘de Hoge school voor beeldende kunsten’ en is toen 'verhuisd' naar de Koninklijke Academie te Den Haag, om magisch realisme te bestuderen. Inmiddels heeft hij een eigen atelier, waar hij zijn eigen schilderijen maakt.


Hij schildert realistisch en als je zijn werk wilt omschrijven, dan zit zijn werk tussen symbolisme, surrealisme en magisch realisme in.
Zijn werk wordt erg beïnvloed door de middeleeuwen, maar ook veel door erotiek en poëzie.
Na de kunstacademie heeft hij zich een tijd professioneel op zijn andere hobby gestort, namelijk de ‘muziek’.  Rechts: 'De Schakers' (acriel 1,50m-1m)


Hij kreeg op zijn zesde verjaardag zijn eerste drumles.
Hij speelt nog enkel freelance of voor de lol in jazz clubs, maar niet meer in een vaste band.
Hij heeft met veel bekende Nederlandse jazz muzikanten gespeeld.

Links: Optreden in voormalige striple in Haarlem
Zijn intentie was altijd om naar het conservatorium te gaan, maar toen hij voor de lol naar de kunstacademie ging om te kijken wat ze van z’n werk vonden werd hij er prompt aangenomen.

Buiten de muziek en schilderen om, doet Mishaël acteer en modellen werk en met zijn excentrieke kop krijgt hij dikwijls leuke klussen. Hij speelt o.a. in Richard the Lionheart Rebellion en in Game of Thrones en heeft op dit moment projecten lopen voor diverse speelfilms.Rechts: Een oude foto van Mishaël's s eerste project 'Black Knight' waarbij hij helaas echt gewond raakte tijdens de opname

 Op zijn twintigste begon hij met de Spaanse gitaar, omdat zijn zus haar gitaar bij hem had laten staan en hij het ‘zonde’ vond om deze te laten verstoffen.
Ook dit ging hem goed af.
Mishaël heeft tot op heden nog nooit één les genoten en is compleet autodidact.
Hij speelt nu in zijn eigen gitaar duo "Los Pinchazz".
Het repertoire bestaat uit een combinatie van jazz, rumba's en flamenco.
Hij is momentel bezig met zijn eerste CD die hij uit wilt brengen in 2016.

Rechts: Mishaël geeft een optreden in Steels in Haarlem

Zijn favoriete drumstijlen zijn jazz, rock en funk.
Ook doet hij solo optredens met conga’s en gitaar in dance clubs en werk hij samen met bekende DJ's
Behalve slagwerk (drums) en gitaar (akoestisch en elektrisch), bespeelt hij ook diverse middeleeuwse instrumenten, waaronder: fluit (alt/sopraan), doedelzak, schalmei en luit. Hij speelt in zijn eigen middeleeuwse band Excramentus, samen met Matthys Kool en Bas Bruning.


Zijn interesse in de middeleeuwen


Zijn interesse in de middeleeuwen begon relatief laat, (rond zijn twintigste levens jaar) en was het gevolg van een vreemde loop van omstandigheden.
Het begon allemaal met zijn ontdekking van middeleeuwse muziek.
In die kunstenaars 'fase' had hij behoefte aan pure materialen in zijn huis. Voornamelijk hout en smeedijzer...

Rechts: Mishaël neemt een 'break' tijdens een demonstratie in harnas.Voordat hij er zelf erg in had, dronk hij uit tinnen bekers en at hij uit tinnen borden.
Al snel had hij geen normaal licht meer in zijn huis (alleen wat kaarsen) en was hij zich aan verdiepen in de middeleeuwse kookkunst en zijn eigen wijnen aan het bottelen Clareyt (middeleeuwse wijn)


In die periode begon hij ook met kaligraferen en Illumineren, waar hij inmiddels ‘vrij handig’ in geworden is.
Mishael kaligrafeert zijn eigen gedichten, tevens die van anderen en maakt hier middeleeuwse afbeeldingen bij.
Hij verzamelt veel boeken over kaligraferen en is gefascineerd door oude manuscripten.
Het begin van de interesse in de Europese krijgskunsten


Mishaël is op een gegeven moment begonnen met longbow schieten (middeleeuwse boog), wat volgens hem altijd van pas komt. “Er is altijd wel een idioot, die net te ver weg staat om met je zwaard een mep te geven…”
Al snel daarna kocht hij zijn eerste dubbelhandige zwaard en begon hij zijn eigen zwaardvechtshows te schrijven met extreme gevechtschoreografiën. Kort daarop gevolgd door zijn eerste optreden samen met Vincent Stegeman, zoon van Gerard Stegeman de oprichter van de eerste levende geschiedenis vereniging in Nederland genaamd 'De Ridderlijke Broederschap der Lage Landen.

Mishaël raakte verzeilt in re-enactment wereld en was aangesloten bij diverse re-enactment groepen in Europa, dit gaf hem de mogelijkheid om door Europa rond te reizen met zijn zwaard.
Vincent besloot een carrière te gaan maken in het leger en Mishael was niet in staat om op kort termijn een nieuwe handige zwaardvechter te regelen.
Hij heeft zich toen toegelegd op het ‘western rijden’ (paard) om de vaardigheden van ruiter onder de knie te krijgen en te leren rijden op één hand en tegelijker tijd een wapen te hanteren.

Het paardrijden was een nieuwe passie voor hem.
Hij is voor een tijd te paard door het middenoosten getrokken, waaronder een groot gedeelte door de Sahara woestijn. Verder heeft hij te paard Jordanië, Egypte en Israël bezocht. Hij rijdt nu nog regelmatig en het is één van de manieren voor hem om zich even lekker te ontrekken aan het drukke leventje omtrend de AMEK. Rechts: PaardrijdtrainingTsjechië

Er ging een tijd voorbij waarin de middeleeuwen op een laag pitje kwam te staan.
En in deze tussen tijd versleet Mishaël aardig wat gemotiveerde aspiranten, maar het vinden van de juiste combinatie van inzet en talent bleef uit.
Hij wilde de handoek net definitief in de ring gooien, toen hij op een dag benaderd werd door Kenneth J. Smolders en dit bleek een succes.
 
  Kenneth en Mishaël in Noorwegen


Na een samenwerking van elf jaar kwam er echter een abrubt einde aan hun samen werking doordat Kenneth stopte met de historische vechtkunsten.
De twee jongens hebben in die 11 jaar wel de nodige avonturen beleefd, in veel landen lesgegeven en natuurlijk de AMEK internationaal op de kaart gezet. Inmiddels heeft de AMEK een heleboel topsporters onder de gelederen en al is het originele duo niet meer compleet de kern van de AMEK is alleen maar sterker geworden. Hoewel Keneth officieel niet meer bij de AMEK zit doen ze tot heden ten dage nog steeds filmprojecten samen.
Matthys Kool en Sverre Vijvers begonnen ooit als studenten en waren nog hele jonge jongens, maar zijn inmiddels kerels geworden. Matthys is een beruchte toernooi vechter geworden en Sverre een fantastische instructeur.
Matthys doet veel voor de AMEK, zowel op het gebied van lesgeven als achter de schermen en organisatie, Sverre is Hoofdinstructeur van AMEK Deventer. Mishael heeft beide jongens in januari 2011 gevraagd of zij in aanmerking willen komen voor het ridderschap. Hun antwoord was ja. Dus Indien alles goed verloopt zullen de jongens uiteindelijk geridderd worden en deel worden van een hele lange traditie.
    
    Matthys en Mishaël in Tsjechië

Met het re-enactment wereldje had Mishaël het op een gegeven moment wel gezien en hij wou zich uitsluitend toeleggen op de studie van de middeleeuwse krijgskunsten. De oprichting van de AMEK was het gevolg. 
Kenneth werd mededocent aan de AMEK en samen deden zij veel historisch onderzoek. Samen wonnen zij tot drie keer toe de internationale kampioenschappen voor historische duellen in Italië!
Rechts: Eerste overwinning in Italië in 2004


De belangrijkste demonstraties worden nu voornamelijk gedaan door Matthys en Mishaël, maar er is inmiddels een hele grote demo groep en het geven van demonstraties is een aparte training geworden binnen het lesprogramma van de AMEK.

De jongens winnen wederom in 2008Inmiddels heeft de AMEK 150 leden en een grote ‘demo groep waarmee zij zaken voor film en tv kunnen verzorgen. Aan de andere kant is de AMEK nu uitgebreid met een Fight Team dat internationale toernooien vecht in de HEMA scene en meer dan 20 overwinningen op hun naam hebben staan.Enkele jongens van de DEMO groep.

Mishaël‘s hele leven is aangegrepen door de middeleeuwen en wat hij ook doet, of hij nu schildert, muziek maakt of iets anders, het is altijd wel op één of andere manier verstrengeld in deze mystieke periode, die zoveel voor hem betekent.
Het is zijn leven, zijn passie…

J. van Dijk